Wat is de Essentie van iedere relatie?

Summer scene of an happy middle aged couple in the beach

Wat is de essentie van iedere relatie?

Ruggengraat

Relaties vormen de ruggengraat van een mensenleven. Ze definiëren in hoge mate wie je bent, wat er mogelijk is en hoe je jezelf ziet en wat je van jezelf verwacht. Tegelijkertijd zijn relaties steevast bron van allerlei gradaties van gedoe, irritaties en misverstanden. Soms gaat het echt nergens over en loopt alles met een sisser af. Soms gaat het helemaal nergens over en heb je er jarenlang gedoe van. Je kan je afvragen waarom we ons steeds weer in die arena wagen wetende dat het vaak allemaal anders loopt dan we verwacht hadden. Sociale stress is één van de grootste vormen van stress. Je kan jezelf natuurlijk opsluiten op de zolderkamer van je leven of de interactie blijven aangaan en vrede sluiten met de mindere kanten van het gebied.

Een duivels dilemma

Een duivels dilemma want we weten allemaal dat het succesvol verkeren in sociale kringen een ingewikkeld spel van codes en verwachtingen is. Wat is de beste manier om je daarin met enige vrijheid in te kunnen bewegen?

Simpel

Simpel gezegd komt het er in de praktijk op neer dat er twee keuzes zijn. Eerlijkheid duurt het langst dus eerlijkheid en authenticiteit lijkt een helder verhaal. Wie eerlijk is met zichzelf en de mensen om zich heen hoeft zich niet anders voor te doen dan dat hij of zij is en je hoeft ook niet bij te houden welke leugentjes om bestwil je met wie  en waar hebt geuit. Heerlijk overzichtelijk. Aan de andere kant weet iedereen dat niet elk moment even geschikt is voor een ongekuiste versie van onze eerlijkheid en authenticiteit.Aanpassen of doorjassen?

Dan misschien maar toch wat gas terugnemen en je aanpassen? De meeste mensen willen het liefst dat je ze begrijpt en niet tegengesproken worden. Compassie tonen voor iemands situatie of mening – ook al is het niet de jouwe – draagt bij aan het behoud van je vriendenbestand. Je kunt je alleen afvragen wat er uiteindelijk belangrijker is; dat wat jij vindt van jezelf of dat wat anderen vinden van jou..

Antwoord

Zoals met ieder moreel dilemma zijn er geen éénduidige antwoorden. Alles is relatief en afhankelijk van de omstandigheden en wat mensen kunnen horen. En alhoewel het sociale circus soms ingewikkelde sprongen van ons verlangt, weet bijna iedereen intuïtief wat het juiste register is in de verschillende conversaties. Eerlijk zijn kan eigenlijk altijd wel. Zeker als je eerlijk bent over je eigen oneerlijkheid en het aan de ander laat of deze zelf eerlijk wil zijn over dat wat hem of haar werkelijk – voorbij aan de goede sier  – beweegt.


Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Reply

De 6 beste Dating Tips!

Die je nooit meer mag vergeten! Daten is allesbehalve makkelijk. Natuurlijk, het is soms leuk; nieuwe mensen ontmoeten, uit eten gaan… Maar er schuilen ook

Lees verder >>